Vanochtend was ik onderweg vanuit mijn woonplaats Apeldoorn naar kantoor in Deventer. Op mijn route kwam ik meerdere bouwplaatsen tegen waar verschillende bedrijven bezig zijn met de realisatie van uiteenlopende projecten. Nieuwbouw, verbouw, verduurzaming en herinrichting zoals de verbreding van de Rijksweg A1. Het doet mij goed om te zien dat bij een aantal van deze projecten aandacht wordt besteedt aan duurzaamheid.

Wat ik mij echter altijd afvraag en wat van een afstand moeilijk valt te beoordelen is de mate van hashtag#circulariteit. Vanuit duurzaamheid wordt er bij veel projecten ingezet op energiezuinige woningen. Maar bezuinigen op energie doet een circulair gebouw op meerdere manieren. Wanneer we enkel gaan kijken naar het energieverbruik door de bewoners, dan is er eigenlijk geen verschil tussen een circulair gebouw en een gebouw dat op traditionele wijze is gebouwd.

Waar circulair bouwen wel een grote energiebesparing boekt, is in de productie/herkomst van de (bouw)materialen. Bij circulair bouwen wordt rekening gehouden met de energie-inhoud en de bijbehorende milieubelasting van de materialen. De keuze gaat altijd naar materialen met een lage impact op het milieu.

Dagelijks zetten mijn collega’s en ik ons vanuit DuSpot maximaal in voor een circulair Nederland. De gezamenlijke opgave naar een volledig circulaire economie in 2050 is een complexe maar ontzettende leuke en interessante uitdaging. Met onze tool en expertise helpen wij steeds meer organisaties op weg naar een circulaire (bouw)economie door circulaire handvatten aan te reiken.

Nu ben ik benieuwd: Hoe brengt uw organisatie “circulariteit in de praktijk”? ♻

#circulariteit #hergebruik #duurzaam #circulairbouwen #duspot