Wat doe je met circulaire materialen, afkomstig uit de infrastructuur, die niet direct in een volgend project kunnen worden hergebruikt? De Gemeente Apeldoorn werkt naast twee conventionele werven met een circulaire werf: een extra locatie waar ook hergebruikte materialen liggen. Sinds anderhalf jaar experimenteert de gemeente hiermee, met als doel om het circulaire werken binnen de organisatie te stimuleren Γ©n verbeteren.
Van straatstenen en betontegels tot aan banden: op de circulaire werf wachten opgeslagen materialen, goederen en andere spullen uit de buitenruimte β zoals afvalbakken, fietsbeugels en banken – op een nieuwe bestemming. Alles dat niet direct in een ander project gebruikt kan worden maar nog wel geschikt is voor hergebruik, wordt geplaatst op online matchingtool DuSpot.
Beheerder van dit platform en de circulaire werf is beheerder Klaas Venhoek. Hij zorgt dat materialen worden gekoppeld aan een nieuw project, en dat alles op de juiste plek terecht komt. βDoor het op DuSpot te zetten, maken we voor iedereen zichtbaar dat het beschikbaar is. Is er een bepaalde hoeveelheid materiaal nodig voor een nieuw project, dan kan dit op DuSpot gereserveerd worden en op het depot opgehaald worden.β
De afgelopen anderhalf jaar experimenteerde Apeldoorn binnen haar eigen gemeentegrenzen met deze manier van werken. Een transitie die in gang is gezet door collegaβs op de werkvloer.
Lees in onderstaand interview met Klaas Venhoek en Sonja Dijkman-Elskamp hoe het koppelen van materialen in zijn werk gaat, en welke uitdagingen ze tegenkomen. βOndanks dat misschien niet alles in een keer lukt, moet je er wel mee doorgaan.β
Samen opschalen in een circulaire economie! β»οΈ π
Omgekeerd Bouwen, Stadsmijn Achterhoek en DuSpot zijn opzoek naar organisaties die circulariteit in de praktijk willen brengen. Samen werken we…